Digitale facturatie met Peppol
Business

Digitale facturatie verplicht vanaf 2026: ben jij er klaar voor?

12/07/2024 - 2 min read

Er staat een belangrijke verandering voor de deur voor alle Belgische bedrijven: vanaf 1 januari 2026 wordt elk bedrijf verplicht digitaal te factureren volgens de Peppol-norm. Voldoet jouw facturatiesoftware hier nog niet aan? Ontdek in deze blog wat je moet doen.

Wat is Peppol?

Peppol, of ‘Pan-European Public Procurement Online’, is de norm voor e-facturatie die vanaf 1 januari 2026 in voege gaat. Het is een netwerk dat het eenvoudig maakt verschillende elektronische documenten, zoals facturen, veilig en geautomatiseerd uit te wisselen.

Peppol is met andere woorden de ‘digitale brug’ tussen leveranciers en klanten.

Een voorbeeld: een leverancier verstuurt een factuur via zijn software (een zogenaamd ‘Peppol Access Point’). Dit Access Point controleert of de klant ook een ‘Peppol Access Point’ heeft. Als dat zo is, wordt de factuur via het Peppol-netwerk naar de klant gestuurd.

Peppol

Waarom Peppol?

De Peppol-plicht is meer dan alleen een kwestie van wettelijke naleving. Het biedt via veilige en transparante facturatie ook écht een meerwaarde voor je bedrijf. Met Peppol vermijd je bovendien extra operationele kosten en reduceer je het aantal manuele handelingen wat de kans op fouten verkleint.

In welke situatie herken jij je?

  1. Je maakt nog geen elektronische facturen.
    • Oplossing: ga tijdig op zoek naar moderne software die overweg kan met Peppol.

 

  1. Je maakt elektronisch facturen, maar je software is al wat ouder. Bovendien komt je leverancier uit de lucht vallen als je hem de vraag stelt of ze Peppol (gaan) ondersteunen.
    • Oplossing: Als je écht met die software wil blijven werken, kan je rekenen op NTX. Wij zorgen dat jouw verouderde software kan ‘praten’ met het Peppol-netwerk.

 

  1. Je bent software-ontwikkelaar, maar beschikt niet over voldoende tijd of vaardigheden om Peppol gecertificeerd te worden of een Access Point in de lucht te houden.
    • Oplossing: NTX werkt vaak samen met andere softwareproducenten. We kunnen je helpen om via API’s toegang te krijgen tot ons Peppol Access Point.

Word Peppol-proof met NTX!

Bij de laatste twee scenario’s is NTX dé partner bij uitstek. Als erkend dienstverlener zijn we een van de weinige Belgische bedrijven die klanten en collega’s mogen bijstaan om hun software Peppol-proof te krijgen.

Philippe Dingemans

Ben je klaar om je facturatiesoftware onder handen te laten nemen? Contacteer ons.

Philippe Dingemans
Teamlead Business in Versnelling
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!