Manieren om zeker gehackt te worden
Cybersecurity

De beste manieren om zeker gehackt te worden

07/08/2024 - 3 min read

Als klant van NTX ben je je (hopelijk!) bewust van het belang van online veiligheid. Helaas zijn er nog te veel mensen die onbewust risico's nemen en zichzelf blootstellen aan hackers. In deze blogpost bespreken we enkele van de meest voorkomende manieren waarop je gehackt wordt en hoe je dit kunt voorkomen.

Gebruik van zwakke wachtwoorden

Een van de gemakkelijkste manieren om gehackt te worden, is door het gebruik van zwakke wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn door hackers. Zorg voor sterke wachtwoorden die bestaan uit een combinatie van (hoofd)letters, cijfers en symbolen. Hanteer ook verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.

Geen gebruik maken van MFA

Ja accounts zijn bovendien eens zo kwetsbaar als je geen gebruik maakt van MFA (multi-factor authenticatie). Dit betekent dat je naast je wachtwoord ook een andere vorm van verificatie moet invoeren, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd of een vingerafdruk. Dit maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord weten. Schakel MFA in voor al je accounts die dit ondersteunen.

Klikken op verdachte links

Een andere veelvoorkomende manier waarop mensen gehackt worden, is door blind te klikken op verdachte links in e-mails of op social media. Deze links kunnen leiden naar phishing-websites die erop gericht zijn om je persoonlijke gegevens te stelen. Wees altijd voorzichtig met het klikken op links van onbekende afzenders en controleer de URL voordat je je persoonlijke gegevens invoert.

Niet updaten van software

Het niet updaten van je software kan leiden tot beveiligingslekken die hackers misbruiken. Zorg ervoor dat je altijd beschikt over de laatste versie van je besturingssysteem, browser en andere software om beveiligingslekken te voorkomen.

Gebruik van openbare wifi

Een andere veelvoorkomende manier waarop mensen gehackt worden, is door te connecteren met openbare wifi-netwerken. Deze netwerken zijn vaak onbeveiligd waardoor hackers je online activiteiten kunnen volgen en je gegevens kunnen stelen. Vermijd openbare wifi en maak eventueel een 5G hotspot om veilig te surfen.

Gebrek aan cyberawareness

Tot slot is het essentieel om je bewust te zijn van de risico’s die hacken met zich meebrengt. Hackers zijn voortdurend op zoek naar manieren om je gegevens te stelen, je identiteit te misbruiken of je geld af te troggelen. Wees alert op verdachte activiteiten, zoals ongevraagde e-mails, vreemde berichten of ongewone transacties. Zo help je jezelf en anderen om veilig online te blijven.

Spring mee op de NIS2-kar

De Belgische NIS2-wet gaat in op 18 oktober 2024. Deze wet stelt strengere eisen aan bedrijven die essentiële of belangrijke diensten leveren. Zij moeten een hoog niveau van cyberbeveiliging waarborgen en incidenten melden aan de nationale autoriteiten. Ook als je bedrijf niet onder deze wetgeving valt, is het verstandig om je cyberveiligheid te verhogen door de best practices van NIS2 te volgen. Zo voorkom je dat je een gemakkelijke prooi wordt voor hackers. NTX helpt je om je cyberveiligheid op peil te brengen en te houden en je te beschermen tegen de nieuwste bedreigingen via Cyberklaar.

Emanuel van der Aalst

Neem vandaag nog contact met ons op voor een betere beveiliging

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!